مدیریت فرایند کسب و کار یکی از حوزه هایی است که دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های مختلف مثل مهندسی صنایع، مدیریت، کامپیوتر، فناوری اطلاعات و سایر رشته های مشابه می توانند پس از کسب تخصص در آن مشغول به کار شوند. فضای کاری حوزه مدیریت فرایند نیز به اینصورت است که به دلیل کمبود عرضه نسبت به تقاضا، متخصصین این حوزه از میانگین درآمدی بالاتری نسبت به حوزه های مشابه مثل کنترل و مدیریت پروژه و… برخوردار هستند.
حال یکی از گام های اصلی تبدیل شدن به متخصص در هر حوزه ، مطالعه کتاب ها و رفرنس های اصلی آن حوزه است.
من تقریبا اکثر کتاب های موجود در حوزه مدیریت فرایند را مطالعه کرده ام و هفت کتاب نیز تالیف کرده ام منتها به همه دوستانی که در کلاس های بنده حضور دارند مطالعه سه کتاب را در زمینه مدیریت فرایندهای کسب و کار توصیه می کنم.
در این نوشته در نظر دارم سه کتاب برتر در زمینه مدیریت فرایندهای کسب و کار را معرفی کنم.
علت نگارش این مطلب این است که کسانی که می خواهند اقدام به فراگیری مدیریت فرایند کسب و کار نمایند ممکن است با انبوهی از اطلاعات و کتاب ها مواجه شوند. زبان و نوع نگارش برخی از این کتاب ها اینگونه است که خواننده را گمراه کرده و خیلی گره گشا نخواهند بود. در نتیجه اگر یک یا دو کتاب را بارها و بارها بخوانیم بهتر است از اینکه چندین کتاب را یکبار بخوانیم.
می خواهم در این نوشته سه کتابی که در زمینه مدیریت فرایند کسب و کار باید بارها و بارها بخوانید را معرفی کنم. البته این 3 کتاب را به ترتیب اهمیت و اولویت معرفی خواهم کرد. یعنی اولین کتابی که معرفی می کنم پر اهمیت ترین کتاب است و به همین ترتیب کتاب دوم اهمیت کمتری از کتاب اول داشته و اهمیت بیشتری از کتاب سوم دارد ولی توصیه من این است که حداقل دو کتاب اول را چندین بار بخوانید.
کتاب اول: کتاب اصول و مبانی مدیریت فرایند (Fundamentals of Business Process Management)
به نظر من بهترین رفرنس آموزش مدیریت فرایند در سطح دنیا همین کتاب است. این کتاب به دلایل مختلفی بسیار ویژه است که در ادامه برخی از مهم ترین دلایل را اشاره خواهم کرد:
- این کتاب تمام چرخه و مراحل مدیریت فرایند را بطور کامل تشریح میکند. برخی از منابع و کتاب های موجود در حوزه مدیریت فرایند کسب و کار بر روی برخی از مراحل بیشتر تاکید کرده و حتی برخی مراحل را بسیار کم رنگ جلوه داده اند در حالی که کتاب Fundamentals of BPM بر روی تمام مراحل بصورت متوازنی به بیان مطلب می پردازد.
- کاربردی بودن مطالب و ذکر مثال های متنوع ویژگی دیگر این کتاب فوق العاده است.
- زبان نگارش این کتاب نسبت به سایر کتب موجود در دنیا بسیار ساده و روان است.
- نگاه واقع بینانه و صحیح به ابزار BPMS. در کشور ما دو نوع نگاه به نرم افزار BPMS وجود دارد. گروه اول می گویند که ما ایرانی ها ابزار زده ایم و BPMS را یک نرم افزار ساده جلوه می دهند در حالیکه نرم افزار BPMS یک زیرساخت نرم افزاری است و بدون آن پروژه های مدیریت فرایند کسب و کار به سرنوشتی شبیه ایزو دچار می شوند. اشکال اصلی ایزو 9001 در اجرای فرایندهای کسب و کار است و اتوماسیون فرایندها یکی از بهترین راه هایی است که می توان از طریق آن اجرای فرایندها را گارانتی نمود.
- تمرین، تمرین، تمرین. تمرین راز یادگیری مدیریت فرایند است. در فصل های مختلف این کتاب برای جا افتادن مباحث مطرح شده تمرین های بسیار مناسبی ارائه شده است که خوانندگان با انجام آنها میتوانند به خوبی بر روی مباحث مطرح شده مسلط شوند و در انتهاب فصل پاسخ آنها ارائه شده است.
- رفرنس اصلی و معتبر تدریس مدیریت فرایند در بسیاری از دانشگاه های معتبر
گفتنی است این کتاب توسط مدرسه مدیریت فرایند در دو جلد ترجمه شده است. برای دریافت اطلاعات تکمیلی بر روی تصویر پایین کلیک کنید.
همچنین از این صفحه می توانید نسخه انگلیسی این کتاب را بصورت رایگان دریافت نمایید.
به زودی در همین وب سایت چکیده چند فصل از کتاب را در اختیار شما علاقه مندان قرار خواهم داد.
کتاب دوم: BPMN_Method_and_Style نوشته بوریس سیلور
بعد از کتاب Fundamentals of Business Process Management به عنوان بهترین رفرنس حوزه مدیریت فرایند، کتاب BPMN_Method_and_Style نوشته بوریس سیلور دومین رفرنس عالی در حوزه مدیریت فرایند است. البته این دو کتاب تفاوت ها و همپوشانی هایی با هم دارند.
کتاب BPMN_Method_and_Style نوشته بوریس سیلور بصورت تخصصی به مدلسازی فرایندها با استفاده از استاندارد BPMN2 می پردازد. همانطور که می دانید BPMN2 کاملترین استاندارد در زمینه مدلسازی فرایندهای کسب و کار است و همه سازمان های پیشرو معمولا از این استاندارد برای مدلسازی فرایندهایشان استفاده می کنند. در حالیکه دو فصل از کتاب Fundamentals of Business Process Management مربوط به استاندارد BPMN است و در فصل های دیگر به سایر مباحث و گام های اصلی مدیریت فرایند کسب و کار پرداخته است. گام هایی مثل استخراج کمعماری فرایندها، تحلیل فرایندها، بازطراحی فرایندها، پیاده سازی فرایندها و….
گفتنی است این کتاب توسط مدرسه مدیریت فرایند ترجمه شده است. برای دریافت اطلاعات تکمیلی بر روی تصویر پایین کلیک کنید.
همچنین از این صفحه می توانید نسخه انگلیسی این کتاب را بصورت رایگان دریافت نمایید.
کتاب سوم: Business Process Change نوشته آقای پاول هارمون
اگر زمان به من اجازه بدهد، کتاب بعدی که به سراع ترجمه آن خواهم رفت کتاب Business Process Change نوشته آقای پاول هارمون است. کتاب حاضر به تغییر در فرایندهای کسب وکار میپردازد و نشان میدهد مدیران باهوش چگونه فرایندهای تحت مدیریت خود را تحلیل، طراحی مجدد و بهبود میدهند.
در ادامه بخش کوتاهی از مقدمه این کتاب را می توانید بخوانید.
سازمانهایی که بطور گسترده خود را درگیر طراحی مجدد فرایندها میکنند بهبودهایی فراتر از ۵۰% را نصیب خود میکنند. معجزه ای در کار نیست، آمار مذکور نمایانگر این حقیقت است که بیشتر فرایندهای موجود کارایی کمتر از ظرفیت خود دارند و از طرفی تکنیکهای جدید، طراحی فرایندهای کارامدتر را امکان پذیر می سازند.
از این صفحه می توانید نسخه انگلیسی این کتاب را بصورت رایگان دریافت نمایید.
لطفا دقت کنید
یکی از مهم ترین فازهای اولیه مدیریت فرایند اخذ تعهد از مدیران ارشد در مورد پشتیبانی آنها از استقرار مدیریت فرایند کسب و کار در سازمان تان است منتها معمولاً برخی (بسیاری) از مدیران در مورد مدیریت فرایند کسب و کار اطلاعات زیادی ندارند. خوب چطور می توان از مدیری که در مورد مدیریت فرایند کسب و کار اطلاعات ندارد تعهد گرفت؟
با درک این خلاء اقدام به تالیف یک کتاب جمع و جور برای مدیران کردیم که به آنها یک شمای کلی، اولیه و صحیح در مورد مدیریت فرایند خواهد داد.
کتاب مدیریت فرایند برای مدیران
اگر مدیران سازمانتان نسبت به مدیرت فرایند آگاهی و اطلاعات لازم را ندارند، این کتاب را به آنها بدهید. این کتاب حاصل تجربیات ما در تعامل با مدیران ارشد سازمان ها و کسب و کارهای زیادی است که و به زبان و ادبیات مدیریتی نگارش شده است.
سرفصلها و محتوای اصلی این کتاب به اینصورت است که در ابتدا در مورد اهمیت مدیریت فرایند توضیحاتی ارائه شده است. همچنین در مورد اینکه در سازمانهای فعلی که معمولاً فرایندها در آنها نقش پررنگی ندارد به چه صورت اداره شده و با چه مشکلات و چالشهایی مواجه اند، نکاتی بیان شده است. در ادامه به مراحل و فازهای اصلی استقرار مدیریت فرایند اشاره شده و ریسکهای استقرار مدیریت فرایند و راهکارهایی به منظور کاهش اثر و حتی حذف ریسکهای مذکور ارائه شده است.
نکته مهم بومی سازی و ایرانیزه کردن مراحل و فازهای اشاره شده در رفرنسهای مدیریت فرایند در این کتاب است. به این معنی که بر اساس تجربیات مختلف ما در انجام پروژه های مدیریت فرایند، ملاحظات سازمانی و فرهنگی کشور در فازهای استقرار مدیریت فرایند لحاظ شده است.
همچنین نتایج و دستاوردهای استقرار مدیریت فرایند خصوصاً در سازمانهای ایرانی در لابه های تمام مباحث به چشم میخورد.
در انتهای “کتاب آموزش مدیریت فرایند برای مدیران” در مورد جایگاه BPMS و مزیتهایی که این ابزار میتواند به همراه داشته باشد بطور ویژه بحث شده است. توضیح داده شده است که BPMS فقط یک ابزار نیست بلکه مانند لوکوموتیوی است که میتواند با خود یک رویکرد (مدیریت فرایند) را وارد سازمان کند.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی در مورد کتاب مدیریت فرایند برای مدیران بر روی تصویر پایین کلیک کنید.